Thursday, October 21, 2010

Kenapa Beli Emas Public Gold

Assalamualaikum. Salam Sejahtera.

Apa kabar semua pembaca? Saya harapkan anda semua sihat. 

Sebagai pelabur emas, anda digalakan untuk membuat review keatas simpanan emas anda untuk mengetahui sejauh mana untungnya pelaburan ini, berapa gram emas yang telah anda beli dan simpan, berapa gram emas yang anda telah pajakkan di Ar-Rahnu, berapa keuntungan yang anda dapat dari teknik "rempit" dan adakah emas yang anda simpan itu sudah layak untuk dikenakan zakat. Semua keperluan ini, haruslah diambil perhatian. Janganlah disebabkan orang ramai-ramai membeli emas , maka anda beli. Orang ramai-ramai "merempit" anda merempit. Tapi untungkah semua apa yang anda lakukan itu.? Jangan sesekali tersasar dari objektif utama yang anda tetapkan semasa mula-mula anda menyimpan emas. Tentulah objektif anda untuk meraih keuntungan yang semaksimum mungkin. Betul tak??

Harga emas ketika ini berada dalam keadaan yang sangat memberangsangkan. Berlaku kenaikan pada harga emas walaupun berlaku juga penurunan harga yang bersifat sementara (masa bernafas sebelum memecut). Sebagai pelabur dan penyimpan emas anda sudah tentunya mendapat keuntungan daripada simpanan emas anda ini. Tambahkan ilmu dan InsyaAllah anda akan berjaya.

Ada orang bertanyakan kepada saya, kenapa beli emas dengan Public Gold??? Banyak mana keyakinan saya pada emas Public Gold ini??? Ini jawapan saya.

1. Stok Emas Mudah Diperolehi

Faktor stok emas yang banyak dan mudah diperolehi adalah antara faktor utama kenapa Pubic Gold menjadi piihan. Jika dibandingkan dengan produk emas lain seperti yang dijual di Maybank (Kijang Emas) dan emas fizikal UOB yang sukar untuk mendapatkan stok.

2. Harga Jualan dan Belian Balik Yang Kompetitif.

Harga Jualan dan Belian Balik emas keluaran Public Gold adalah lebih murah dan menguntungkan pembeli. Mekanism belian baik yang ditawarkan kepada pelabur adalah antara yang terbaik dan menguntungkan. Mekanism belian baik yang ditawarkan oleh Public Gold ini tidak menindas pembeli.


..,3. Spread yang Kecil.

Apa itu spread. Spread adalah perbezaan harga jualan dengan harga belian. Biasanya spread diukur dalam peratusan (%). Semakin kecil peratus spread, adalah semakin baik. Ini kerana lebih cepat emas anda mampu mendatangkan keuntungan (pulang modal dan buat untung). Spread yang kecil dapat memaksimumkan keuntungan. Spread emas Public Gold adalah antara yang paling rendah (antara 5% - 6%).

4. Agen Bergerak Seluruh Malaysia - Mudah Untuk Mendapatkan Stok.

Anda boleh "lock" harga 24 jam secara online. Setelah pembayaran dibuat secara "Fund transfer" kepada akaun Public Gold, anda boleh terus ambil stok emas anda. Sekiranya anda rasa cara pembelian ini menyusahkan dan tiada masa untuk ke pejabat Public Gold untuk ambil stok, anda boleh call agen-agen Public Gold seperti saya untuk melakukan pembelian emas melalui agen. Langkah-langkah pembelian dengan agen adalah lebih mudah. Untuk langkah-langkah pembelian secara lebih terperinci boeh rujuk di sini. Silalah baca.

5. Kalau emas tuan/puan calar, bengkok patah sekalipun, Public Gold Beli Balik.

Bagi beberapa emas pelaburan lain, sekiranya emas tersebut ingin di jual balik dan emas itu mempunyai kecacatan seperti calar, bengkok dan patah , pihak penjual tidak akan membeli balik emas itu. Ini merupakan kerugian besar kepada pembeli. Berlainan dengan emas Public Gold akan dibeli balik oleh agen ataupun Public Gold sendiri sekiranya emas itu calar, bengkok atau patah sekalipun asalkan emas itu mengekalkan berat yang sama dengan berat asal. 

6. Emas Public Gold boleh di pajak (Ar-Rahnu).

Emas Public Gold diterima sebagai pajakan untuk anda memperolehi pinjaman bersandarkan kepada nilai emas anda. Ini dapat membantu anda untuk mendapatkan cash dalam masa yang sama anda tidak hilang emas simpanan itu, cuma meletakkan sementara di Ar-Rahnu dengan membayar sedikit kos upah simpan. Ar-Rahnu ini juga boleh digunakan untuk membeli lagi emas dan menikmati keuntungan dengan kenaikan harga emas. Buat masa ini, emas Public Gold diterima untuk pajakan (Ar-Rahnu) di Agrobank.
7. Public Gold - Clearance Dari Bank Negara

Public Gold mendapat kelulusan dari Bank Negara Malaysia untuk menjalankan aktiviti menjual dan membeli emas. Kelulusan ini penting sebagai jaminan kepada pembeli untuk mendapatkan emas yang betul-betul tulin dan sah untuk diniagakan dan mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan oleh kerajaan. 

Itulah tadi antara faktor-faktor untuk anda memilih Public Gold. Bertindak secepat mungkin dengan membeli emas ketika harganya masih murah dan mampu dimiliki. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan dan untuk membeli emas Public Gold, bolehlah menghubungi saya di talian 016-2610981

Sekian.

1 comment: